Het aantal markante gebouwen en monumenten dat in de tentoonstellingswijk wordt aangeduid met een roestvrij stalen tegel is voorlopig beperkt tot 15. Maar de tentoonstellingswijk bulkt van andere interbellum parels. Op de wandelroute van 4 km komt u er talloze tegen.

 

Onze wandelroute start op de hoek van de Jan van Rijswijcklaan en de Camille Huysmanslaan bij het vroegere BP Gebouw van Léon Stynen. Het gebouw huisvest kantoren en is dus niet vrij toegankelijk. Maar het loont om tot aan de ingang van het gebouw te lopen en even naar binnen te gluren.

 

Stap de Camille Huysmanslaan verder in en neem de eerste straat rechts, De Jan Baptist Verlooystraat. U loopt nu rond het BP gebouw en voor u, aan de Eric Sasselaan ligt één van de schaarse overblijfselen van de 19 de eeuwse verdedigingswerken van Antwerpen : de Mastvest. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1930 werden over de Mastvest twee monumentale Art-Deco bruggen gebouwd om toegang te verlenen tot het majestatisch Engels Pavilioen. In 2011 werden de bruggen na lang aandringen van het Wijkcomité Tentoonstellingswijk gerestaureerd.

 

U kan rond de Mastvest wandelen of er doorheen tot aan de Onafhankelijkheidslaan. Wandel de Onafhankelijkheidslaan in tot aan de Volhardingstraat. Sla links de Volhardingstraat in.

 

Volg de Volhardingstraat in zuidelijke richting tot aan de kruising met de Tentoonstellingslaan. Aan je rechterkant, op de hoek van de Volhardingstraat en de Tentoonstellingslaan vind je de Atelierwoning van kunstschilder E. Panzer.

 

Steek de Tentoonstellingslaan over en vervolg je wandeling in de Volhardingstraat tot aan de Camille Huysmanslaan. Op de hoek van de Volhardingstraat en de Camille Huysmanslaan, rechts, staat een eenheidsbebouwing, in Nieuwe Zakelijkheid, van vijf huizen onderverdeeld in Appartementen.

 

Aan de overkant van de Camille Huysmanslaan staat de woning van Léon Stynen.

 

Steek de Camille Huysmanslaan over en wandel de Volhardingstraat in tot op de hoek met de Serigiersstraat en draai je om. Het gebouw gelegen aan de Volhardingstraat, tussen de Serigiersstraat en de Camille Huysmanslaan is onderverdeeld in zes woningen. Dit is de eenheidsbebouwing van architect E. Van Steenbergen.

 

Ga terug naar de Camille Huysmanslaan en sla rechts af. Na een honderdtal meter kom je een half vrijstaande tweegezinswoning tegen op de nummers 69 tot en met 71. In de verte kan je rechts naast het BP gebouw de witte toren van kunstencentrum 'De Singel' zien staan. Ook de Singel is een ontwerp van Léon Stynen. In 2011 werd naar ontwerp van Stéphane Beel een volledig nieuwe vleugel aangebouwd.

 

Schuin aan de overkant op de nummers 70 tot 72 staat het appartementsgebouw dat Paul Smekens ontwierp en waar hij woonde.

 

Vervolg je wandeling op de Camille Huysmanslaan tot aan de Ryckmansstraat. Op beide hoeken van de Camille Huysmanslaan met de Volhardingstraat staan markante appartementsgebouwen.

 

Wandel doorheen de Ryckmansstraat. Steek de Vlaamse Kunstlaan over en wandel verder door de Alfred Coolsstraat tot je opnieuw op de Volhardingstraat stuit. Ga even rechtsaf in noordelijke richting. In het midden van het plantsoen aan je linkerkant staat het monument voor de gevallen politiebedienden van Willy Kreitz.

 

Sla links de Pol de Montstraat in. De hele straat bestaat uit 5 verschillende gebouwen met appartementen, die één architecturaal geheel vormen. Een ontwerp van Paul Smekens.

 

Op het eind van de Pol de Montstraat ga je linksaf de Edgard Casteleinstraat en daarna rechtsaf de Alfred Coolsstraat in.

 

Op het eind van de Alfred Coolsstraat ga je linksaf. Even verder op de Jan de Voslei kom je aan je linkerkant de  Kristus-Koning kerk tegen. Een georiënteerde kruisbasiliek van Architect: J. Smolderen uit  1928-30

 

50 meter verderop, op de hoek van de Jan de Voslei en de Pestalozzistraat bevindt zich de 'Stedelijke Normaal en Oefensschool' In de volksmond de Pestalozzischool of  'De Pest' genoemd. Een ontwerp van stadsarchitect E. Van Averbeke uit 1929-1931.

 

Zet de wandeling verder op de Jan de Voslei.

 

Sla op het eind van de Jan de Voslei de hoek om. Op die hoek staat een fraai appartementsgebouw in art deco. Sla de hoek verder om, de Jan van Rijswijcklaan in om ook die gevel van het gebouw met zijn fraaie smeedijzer balkonafwerking te bekijken.

 

Steek de Jan van Rijswijcklaan over en ga de Populierenlaan in. Op nummer 32 staat Huis Guiette. Het enige wat Le Corbusier in België realiseerde. Ga terug naar de Jan van Rijswijcklaan sla rechts af en een tachtigtal meter verder  rechts af de Hazelarenstraat in. In deze straat bevinden zich nog diverse prachtige woningen uit het begin van de twintigste eeuw. Ook in de aanpalende Hortensiastraat staan nog enkele interessante woningen.

 

Loop de Hazelarenstraat uit en sla links af, de Kruishofstraat in. Even verder snijdt de Jasmijnstraat de Kruishofstraat aan. Hou daar zeker ook even halt bij de fraaie hoekwoning van Paul Smekens aan de Kruishofstraat 28-32.

 

Vervolg je weg door de Kruishofstraat en sla op de Jan van Rijswijklaan rechtsaf.

 

Bij de eerste verkeerslichten aan de Vogelzanglaan steek je de Jan van Rijswijcklaan over en wandelt verder in de richting van het BP gebouw. Links van je staan tal van meesterwoningen.

 

We zijn nu bijna rond maar neem nog even de tijd om de modernistische appartementsgebouwen op nummer 172 en 162 op de Jan van Rijswijcklaan  te bezichtigen.

 

Ziezo, we zijn terug aan het beginpunt. Hopelijk heeft u genoten.

 

Wie  de moed heeft kan nog even doorlopen om ook de Singel eens op de keper te gaan bekijken. Je kan er ook voor een hapje en drankje terecht.

 

 

 

Deze architectuurwandeling is een initiatief van bewoners van de Tentoonstellingswijk.